21/05/14

Εγώ είμαι ένας ψηφοφόρος





«Τα πρόβατα οδηγούνται στο σφαγείο. Είναι σιωπηλά και δεν ελπίζουν τίποτα. Τουλάχιστον όμως δεν ψηφίζουν τον σφαγέα τους ή αυτον που θα τα καταβροχθίσει.
Πιο ζώο από τα ζώα, πιο πρόβατο από τα πρόβατα, ο ψηφοφόρος εκλέγει τον σφαγέα του και επιλέγει εκείνο τον αστό που θα τον καταβροχθίσει. Ο ιδιος  εκανε τις επαναστάσεις για να κατακτήσει αυτό το δικαίωμα».

«Τι σημασία έχει ποιος είναι ο ταδε και ο δεινα που του αδειάζουν το πορτοφόλι και του καταστρέφουν την ζωή, από τη στιγμή που ο ίδιος αναγκάζεται να υπομένει και να δίνει?
Πράγματι λοιπόν! Μεταξύ κλεφτών και κατεργαρέων αυτός έχει τις προτιμήσεις του και ψηφίζει τους χειρότερους εγκληματίες εκείνους που σαν τις βδέλλες του πίνουν το αίμα. Ψήφισε χθες, θα ψηφίσει αύριο, θα ψηφίζει για πάντα».



Octave Mirbeau - La Grève des électeurs / Η απεργία των ψηφοφόρων (1888)


19 commenti:

  1. La Grève des électeurs (Η απεργία των ψηφοφόρων) είναι ο τίτλος ενός κειμένου, του Γάλλου συγγραφέα Octave Mirbeau, που δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1888 στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Το κείμενο έχει δημοσιευθεί πολλές φορές με τη μορφή φυλλαδίου, που συχνά συνδέεται με ένα άλλο αρχείο, το «Πρελούδιο» (Le Figaro, 14 Ιουλίου, 1889). Πρώτη έκδοση το 1902, στο Ν.22 του αναρχικού περιοδικού Les Temps nouveaux. Το κείμενο έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και διανεμηθεί σε μεγάλους αριθμούς σε όλη την Ευρώπη από ομάδες αναρχικών

    Όπως όλοι οι αναρχικοί, ο Mirbeau βλέπει στην καθολική ψηφοφορία και το εκλογικό σύστημα των χωρών που αυτοαποκαλούνται δημοκρατικές, ως μια εξαπάτηση στην οποία ο κυρίαρχος μπορεί εύκολα να αποκτήσει τη συγκατάθεση των φτωχών, δηλαδή εκείνους που καταπιέζει και εκμεταλλεύεται.
    Βλακωδώς ο μέσος ψηφοφόρος πιστεύει τις πιο παράλογες υποσχέσεις των υποψηφίων και εχει την εντύπωση ότι επιλέγει ελεύθερα έναν εντιμο εκπρόσωπο, ενώ στην πραγματικότητα επιλεγει ένα αρπακτικό.

    «Ποια ψευδαίσθηση, ποια μυστηριώδη φωνή υπακούει αυτό το σκεφτόμενο δίποδο, πιστεύοντας ότι διαθέτει βουληση και αφου εκτέλεσε το δικαιωμα του περπατα περήφανος, με τη σιγουρια ότι εχει κανει το καθηκον του, ρίχνοντας σε μια οποιαδήποτε κάλπη ένα οποιαδήποτε ψηφοδελτιο, χωρις να τον πολύ-ενδιαφέρει το ονομα του υποψηφίου».

    Octave Mirbeau – 1848-1917 (Γάλλος συγγραφέας, κριτικός, δραματουργός),

    RispondiElimina
  2. Εσύ είσαι ένας ψηφοφόρος, εγώ άλλος ένας και πολλοί άλλοι που δεν έχουμε ιδέα σε ποια οδό βαδίζουμε...
    Μόνο ελεύθεροι δεν μπορούμε να αισθανόμαστε!
    Αλυσοδεμένοι οδεύουμε σ' έναν σίγουρο χαμό μέχρι να έρθει ίσως κάποια στιγμή η "αναγέννηση". Οι περισσότεροι παραθυμιαζόμαστε από αυτούς που είχαν, έχουν και θα έχουν έτσι κι αλλιώς τον έλεγχο. Ίσως αλλάζουν εξωτερική εμφάνιση απλά...
    Οι υπόλοιποι, που θεωρούμε ότι είμαστε έξω από το παραμύθιασμά τους, πλάθουμε μόνοι μας το δικό μας παραμύθι, για να επιβιώσουμε.
    Η βαθύτερη επιθυμία μας θα ήταν να έχουμε την μοίρα και την ζωή στα χέρια μας!
    Να μην αισθανόμαστε πρόβατα κανενός βοσκού, ελεύθεροι έξω από κάθε μαντρί!
    Ουτοπία για μια τυπικά οργανωμένη κοινωνία...

    V, σήμερα ενοχλείς βαθιά την καρδιά και την σκέψη και το ξέρεις...

    Δεν θα συνεχίσω προς το παρόν, γιατί και πικρία πολλή θα εκφράσω και θα χρησιμοποιήσω πολύ σκληρή γλώσσα. Είναι στιγμές που λειτουργώ με απίστευτο ρεαλισμό και τη λογική, δίνοντας ώθηση στον εαυτό μου για δράση μέσα από την πίστη για ένα καλύτερο αύριο κι άλλες που αισθάνομαι να χάνονται σαν το νερό οι πραγματικές μου πεποιθήσεις και επιθυμίες γι' αυτόν τον κόσμο και την κοινωνία που ζω, οπότε απελπίζομαι για την αληθινή ελευθερία που ξέρω ότι δεν θα έχω ποτέ.

    υ.γ.
    Ίσως επανέλθω, αν δεν κουράζω, με άλλη αφορμή.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Το συστημα δεν το υποστηρίζουν μονο οι οικονομικά ισχυροί αλλα και ένα μεγάλο τμήμα του λαου, οι μικροαστούληδες. Εκείνοι που κατάφεραν να αποχτησουν κάποιες παροχές. Τη σιγουρη δουλίτσα στο δημόσιο, ένα εξοχικο, ένα αυτοκινητάκι.
      Κι αφου τα απόχτησαν προσπαθούν λυσσαλέα να τα προστατεύσουν με χερια και με δοντια για να μην τα χασουν. Κι αυτοι είναι η Ελλαδα των βολεμένων. Ποια δημοκρατία και κουραφέξαλα. Ποια αριστερα και δεξια. Ποια αξιοπρέπεια και κοινωνική συνείδηση, μπροστα στο δικιο του μικρου idiot.

      Elimina
    2. Ευθύνη έχει ο κάθε πολίτης, V, και δεν απαλάσσεται κανείς από το φορτίο αυτής. Οι περισσότεροι όμως δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά κάνουν μεταφορά ευθυνών σε άλλους, όπως και ανάθεση μέσω της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
      Πιο πάνω παράπονο εξέφραζα, γιατί θα επιθυμούσα μια ωριμότητα μεγαλύτερη από τον πολίτη.

      Elimina
  3. Θα μπορούσα να γράψω πολλά, δεν θα το κάνω γιατί καταλαβαινόμαστε επάνω στο θέμα και δεν υπάρχει ούτε αντίλογος, ούτε κάτι παραπάνω να προσθέσω που δεν θα το γνωρίζεις...
    Το μόνο που θα πω είναι οτι με εκβιαστικά διλήμματα σέρνονται οι ψηφοφόροι ως πρόβατα επι σφαγής στις κάλπες εδώ και πολλά χρόνια.
    Και εδώ υπάρχουν τριών λογιών πολίτες...
    Αυτοί που δεν ψηφίζουν καθόλου , αυτοί που ψηφίζουν με πάθος τα ίδια και τα ίδια και εκείνοι που ψηφίζουν με την ελπίδα να αντισταθμίσουν την ζημιά.
    Αν έχω λάθος διόρθωσέ με.

    Καλό βράδυ Velvet και μακάρι να ήξερα πια τι είναι σωστό και τι λάθος γιατί όλα λάθος τα βλέπω, όλα λάθος τα κάνω.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλεφτές, προδότες και απατεώνες, δεν είναι θύμα! Είναι συνεργός τους.
      George Orwell

      Elimina
  4. και λεω γω τωρα.....μηπως....
    αναγνωριζοντας οτι ειναι γεματος
    με "εξαρτησιογωνες" ουσιες
    ελπιζει πως με την αφαιμαξη("που σαν τις βδελλες...")
    θα κανει και αποτοξινωση
    για να ελευθερωθει?
    χμμμμμμμ

    α μπα....με μια δευτερη ματια....
    το ακυρωνω.
    Διακρινω μονο ηλιθιοτητα
    και καμια λογικη.

    Ψηφιζω μαυρο προβατο....μπεεε

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ειναι κι αυτο μια αποψη
      Αλλα μαλλον δεν εχει κατανοήσει
      οτι η συνεχης αφαιμαξη
      θα τον κανει ενα ωραιο "πτωμα"

      Elimina
  5. Σε μια κοινοβουλευτική αστικη δημοκρατία αφήνεται να εννοηθεί, οτι ο λαός είναι κυρίαρχος και οι εκλογες αποτελούν ένα μεσον που δινει την δυνατότητα στον πολιτη να παρέμβει στις πολιτικές εξελιξεις και να επιλέξει τον αντιπρόσωπο του
    Το κυρίαρχο συστημα όμως για να μην χασει την εξουσία η και να ελαχιστοποιήσει τις οποιες απώλειες, χρησιμοποιεί διαφόρους μεθοδους, θεμιτούς και αθέμιτους για την προστασία του.

    Προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει τον ψηφοφόρο με την προπαγάνδα, την παραπλάνηση, σπέρνοντας τον αόριστο φοβο στις μαζες, (ότι απειλείται από τις μειονότητες, τους ξενους, τους κομουνιστές). Ισχυροποιεί εξουσιαστικές ιδεολογίες, προκαλεί τον ανταγωνισμό (διαιρώντας τον) ανάμεσα σε ομαδες και συντεχνίες. Χρησιμοποιεί την εξαγορά και ανταλλαγή της ψηφου, αλλα ακομη και την απαξίωση πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών (η αποχή είναι το αποτέλεσμα) η τον εγκλωβίζει σε φηφους διαμαρτυρίας, με μοναδικό σκοπο το «διαιρεί και βασιλεύει»

    Ο πολίτης από την πλευρά του χρειάζεται να διαθέτει πολιτική γνώση και συνειδηση, για να επιλέξει ορθά και με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και το μέλλον του. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με την μαζικη συμμετοχή του σε κοπαδια-κόμματα που τον αναγκάζουν ως πρόβατο να επιλέγει κάθε φορά τον κατάλληλο «μεσσία» που θα τον σώσει. Ουτε με ψευτοδιλήμματα «εμείς η το χάος» Πρέπει να απαλλαγεί από τις οποιες ψευδαισθήσεις, περι «σωτήρων» και να κηρύξει καθολική ανυπακοή πριν μετατραπεί ο ιδιος ένας σύγχρονος σκλάβος.

    ΥΓ
    Δεν πιστεύω στο θεσμο της αστικής δημοκρατίας μεσω αντιπροσώπων, αλλα στην άμεση συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις.

    ΥΓ.2
    Αν η εξουσία θεωρούσε επικίνδυνη την ψηφο για τα συμφέροντα της. Δεν θα εδινε το δικαίωμα ψήφου στο πολίτη.

    RispondiElimina
  6. Βελουδο μου....
    ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!
    Ελαχιστες φορες επικροτω
    μα τωρα ...
    η αηχη φωνη μου εχει παρεα!
    ΤΡΑΝΤΑΧΤΗ η τελευταια φραση!!!
    Επιτελους...καποιος που βλεπει την παγιδα...!!!
    Σε ευχαριστω !!!

    RispondiElimina
  7. Διαβάζοντας τώρα με πιο καθαρό μυαλό, γιατί εχθές αργά το βράδυ ήμουν πολύ κουρασμένη, βλέπω ότι με έχεις καλύψει 100%. Δεν έχω να πω σχεδόν τίποτα, καθώς τα έχεις πει όλα.
    Όπως λέει και το αγριομέλι, η τελευταία φράση τρανταχτή και η μόνη αλήθεια!
    Έτσι, επανερχόμαστε στο θέμα της ελευθερίας...
    Είμαστε ελεύθεροι τελικά ή πιόνια που με την κίνηση του παίκτη έχουμε την ψευδαίσθηση της ελευθερίας;
    Ακόμα κι όταν έχεις αντιληφθεί την αλήθεια, πόση ελευθερία έχεις στα χέρια σου;

    Καλημέρα V.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Πιστευω οτι ο ανθρωπος δεν ειναι ελευθερος. Υπαρχουν τοσα που τον οριζουν και το καθοριζουν. Απο τους φυσικους μεχρι τους κοινωνικους και ηθικους νομους. Πραγματικα ελευθερος είναι αυτος που εχει συνειδητοποιήσει τις δυνατοτητες του και το ορια της "φυλακής" του.
      Εχει κατανοησει δηλαδη τις συνθηκες η τις αναγκες που τον κρατουν σε "ομηρια" και βρισκεται σε μια διαρκή προσπαθεια να ελευθερωθει από τις αλυσιδες που τον περικλείουν
      Κι οπως σωστα ειπες οταν εχει αντιληφτει ποση αληθινη "ελευθερια" εχει στα χερια του.

      Αντιθετα ανελεύθερος ειναι οποιος πιστευει ότι είναι κυριαρχος του εαυτου του και των επιλογων του, αγνοώντας σε ποια κατασταση πραγματικα βρισκεται

      Επειτα ελευθερος σημαινει …μονος. (κατι σαν ερημιτης)

      Καλημερα Γλαυκη

      Elimina
  8. Μου έδωσες ένα υπέροχο κείμενο να το συζητήσω σήμερα και ενώ περίμενα αντίλογο, δεν τον βρήκα. Αν όλοι λοιπόν συμφωνούν με αυτήν την άποψη πως γίνεται να προχωράμε μέσα σε ένα μπάχαλο; Απορίας άξιο δεν είναι;

    Καλό βράδυ Velvet , καλή εβδομάδα σου εύχομαι ...

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Κατά βαθος ποτε δεν συμφωνουμε
      απλα συμβιβαζομαστε
      Γιατι οι αναγκες του καθενος
      Είναι διαφορετικες από του αλλου

      Γεια σου Λεβινα

      Elimina
  9. Πιστεύω σε αυτό που λες ότι η λύση είναι η ανυπακοή και η διεκδίκηση στους δρόμους, με καθαρότητα και πίστη σε μια καλύτερη κοινωνία. Κόντρα σε ένα σάπιο σύστημα, σε ανθρώπους που έχουν βολευτεί και καθηλώνουν και τους υπόλοιπους. Αυτό μπορεί να γίνει και το επιθυμώ όσο δεν μπορείς να φανταστείς για τα παιδιά που ακολουθούν, όμως θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια και υψηλού επιπέδου παιδεία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ, γιατί μάλλον σκλάβοι θα καταλήξουμε με μία χώρα που θα ανήκει σε άλλους.
    Φυσικά και θα ήθελα την άμεση δημοκρατία κι ας είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη σημερινή εποχή. Είναι η πιο δίκαιη και ώριμη συμμετοχή στα κοινά και ο καθένας αναλαμβάνει ουσιαστικά την ευθύνη του ως πολίτης. Είναι σε κίνηση και όχι στο σπίτι του...

    (Γλαυκη)

    RispondiElimina
  10. Κόμμα:
    Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.»

    ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΙΔΗΣ

    RispondiElimina
  11. Ήξερε πολύ καλά τι έλεγε!
    Πάντα ήταν έτσι...

    Την καλησπέρα μου V.

    RispondiElimina
  12. Αν υποθεσουμε ότι η ψηφος είναι ένα οπλο στα χερια του πολιτη και σκοπος της είναι εστω η αλλαγή του υπαρχοντος συστηματος. Οταν ο ψηφοφορος καλειται να επιλεξει τα κόμματα που το ιδιο συστημα προτεινει τι ακριβως επιτυγχάνει με την ψηφο του.
    Την ανατροπη η την νομιμοποίηση του συστηματος?

    RispondiElimina